Araçlarda cam film serbest oldu

Araçlarda cam film serbest oldu
  • 25.05.2024 12:12
  • 0
  • 1.256
  • A+
    A-

Milyonlarca sürücüyü trafik polisleriyle karşı karşıya getiren ‘cam filmi’ ‘onaylı’ olmak şartıyla serbest bırakıldı. Metrobüs şoförleri şemsiyeyle dövülmesin kabinine de Özgecan’lar ölmesin butonuna da ‘standart’ geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Araçların İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Hakkında Yönetmeliği silbaştan değiştirdi. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte dikkat çeken değişiklikler şöyle: 

ŞEMSİYE’DEN KORUNMA KABİNİ

İstanbul’da yolcunun şemsiyeyle metrobüs şoförüne saldırısıyla gündeme gelen toplu taşım araçlarında sürücü güvenlik kabininin nasıl olması gerektiğine dair hükümler belirlendi. 

ÖZGECANLAR ÖLMESİN BUTONU

Özgecan cinayeti ile kamuoyunun gündemine gelen toplu taşıma araçlarındaki güvenlik sorununun giderilmesi amacıyla şehir içi otobüsler, minibüslerde araç takip cihazı, acil durum butonu ve kamera sisteminin nasıl olması gerektiğine ilişkin standartlar uygulamaya girdi. Böylece belediyeler, dolmuşçular, şoför odaları toplu taşım araçlarında araç takip cihazı,  acil durum butonu, kamera sistemini zorunlu hale getirmeleri durumunda bunların nasıl olacağına ilişkin standartlar belirlenmiş oldu. 

CAM FİLME ÖZGÜRLÜK

Trafik polisleri ile sürücüler arasında büyük soruna neden olan, ceza kesilir, kesilmez tartışmalarına neden olan cam film kaplaması, onaylı firmalarca üretilmesi koşuluyla serbest bırakıldı. 

LPG DOLUM AĞZI AŞAĞIDA OLAMAYACAK

Petrol istasyonlarında LPG/CNG dolumu yapan personelin mağduriyetine yol açan araçlardaki dolum ağızları alt kısımda olamayacak. Ayrıca, uluslararası standartlara uyumlu olarak 10 yıl olan tank değiştirme süresi; CNG tanklarında 20 yıla, LPG tanklarında ise 15 yıla çıkarıldı.

“GÜNCELLEDİK”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, vatandaşların karayollarındaki can ve mal güvenliğinin artırılması, kullanılacak araçların yüksek güvenlik seviyesinde olmasını sağlamak üzere yürürlükte bulunan AİTM Yönetmeliğini günün teknolojik şartlarına göre yenilediklerini belirtti. Özlü, “Bakanlığımızca düzenlenen ulusal araç tip onayı, Türkiye’de üretimi yapılan araç tipleri için uygulanacaktır. Türkiye’de üretilmeyen araçların ise güncel AB tip onayı belgesine sahip olması gerekmektedir.  Bu şekilde, Türkiye’de üretim yapan firmaların desteklenmesi amaçlanmıştır. Yani Türkiye’de üretim yapan firmalar ulusal yönetmelikteki istisnalardan yararlanacak, yurt dışında üretim yapan firmalar ise Avrupa tip onayını alacaklar” dedi.

KAZANDIĞI DAVA EMSAL OLDU 

Konu ile ilgili bir süre önce açtığı davayı kazanan Demet Derya Doğan, düzenlemenin önemli olduğunu belirtti. Özel bir hastanede çalışan Doğan, aracının camında film olduğu için 189 lira para cezası kesilen iptal e

Sosyal Medyada Paylaş
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ